Όμορφο & Υγιές στήθος κατά την εγκυμοσύνη

Από την κα. Δέσποινα Γεωργιάδου, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο,

Συνεργάτιδα Μαιευτηρίου «Λητώ»

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι περίοδοι λειτουργικών και ανατομικών μεταβολών του μαστού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα προετοιμάζεται για την παραγωγή γάλακτος. Οι μαστοί σιγά-σιγά αυξάνονται σε μέγεθος και βάρος (περίπου κατά το 1/3 του αρχικού), λόγω της μεταβολής των ορμονών (οιστρογόνων, προγεστερόνης) κατά την περίοδο αυτή. Γίνονται επίσης ευαίσθητοι και υπεραιμικοί. Η θηλή γίνεται μεγαλύτερη και η θηλαία άλως μεγαλύτερη και σκουρότερη. Οι μεταβολές ξεκινούν ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης και η γυναίκα παραπονιέται για αυξημένη ευαισθησία στο άγγιγμα των μαστών. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ανεκτά από τις μέλλουσες μαμάδες και πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται παυσίπονα (και μόνον κατόπιν συνεννόησης με τον γυναικολόγο). Ήδη από την περίοδο αυτή πρέπει να χρησιμοποιούνται ενυδατικές κρέμες, ειδικές για την εγκυμοσύνη και τον μαστό, που μπορείτε να προμηθευτείτε από όλα τα φαρμακεία. Έτσι προλαμβάνεται η χαλάρωση του δέρματος του μαστού. Λίγο αργότερα, περίπου στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης παρατηρείται και υπεραιμία και μπορεί να δει κανείς διατεταμένες φλέβες να διαγράφονται στην περιοχή των μαστών. Η θηλή και η θηλαία άλως γίνονται πιο σκοτεινές και οι υποδόριοι αδένες τους μεγαλώνουν. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη προς το 3ο τρίμηνο, τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται πιο έντονα και ενίοτε από τη θηλή να εκκρίνονται αυτόματα ή μετά από πίεση, λίγες σταγόνες υγρού, καθαρού ή κιτρινωπού, που ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα (είναι αυτό που θα εμφανιστεί και στα δύο πρώτα 24ωρα μετά τον τοκετό). Λόγω της αύξησης του μεγέθους και της διάτασης του δέρματος των μαστών μπορεί σ’ αυτήν τη φάση να δείτε λίγες ραγάδες να εμφανίζονται.
Όλα αυτά εξαρτώνται από:
• την ποιότητα των ιστών
• το αρχικό μέγεθος του στήθους
• τη δομική σύσταση του στήθους (δηλ. αναλογία λίπος/αδένες)• τη σωστή διατροφή (περισσότερη βιταμίνη Α από καρότο, κολοκυθάκια, βερίκοκο, ντομάτες, μπρόκολα, περισσότερη βιταμίνη Ε από δημητριακά, φασόλια, γλυκοπατάτες και μεγάλα ψαριά, βιταμίνη C, λιγότερη καφεΐνη και ζωικά λιπαρά) ενυδάτωση του οργανισμού. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται πριν την εγκυμοσύνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να κρατήσουν το στήθος τους σε φόρμα. Αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το κολύμπι π.χ. είναι πολύ καλή γυμναστική, ιδιαίτερα για το στήθος. 
Μία άσκηση επίσης που μπορεί να βοηθήσει είναι η εξής:
Tοποθετήστε τα χέρια μπροστά, παράλληλα προς το έδαφος, λυγίστε τους αγκώνες στο ύψος του στήθους, ώστε η κάθε παλάμη να πιάνει το εσωτερικό του απέναντι βραχίονα (στάση κοζάκου). Πιέζετε ωθώντας με την παλάμη σας τους βραχίονες προς τα έξω (10-15 επαναλήψεις μία φορά την ημέρα). Μπορεί να γίνει επίσης και με τα χέρια λυγισμένα πάνω από το κεφάλι. Όλα βέβαια όσα αναφέραμε πρέπει να γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.
Οι μεταβολές που έχει υποστεί το στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού υποστρέφουν, στην περίπτωση που θηλάσατε, μετά τη διακοπή της γαλουχίας. Στην περίπτωση που δε θηλάσετε, το στήθος επανέρχεται στο αρχικό μέγεθος περίπου 6 μήνες μετά τον τοκετό. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή εκτός των προαναφερθεισών, π.χ. ψηλάφηση μορφώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ερυθρότητα του δέρματος, αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά κ.λπ.) πρέπει να ενημερώνετε τον γυναικολόγο σας. Η ομορφιά και η υγεία του μαστού στην εγκυμοσύνη είναι εξ ίσου σημαντικά για τη γυναίκα, γιατί μέσω αυτών διαφυλάσσεται τόσο η θηλυκότητά της, όσο και το πρώτο δείγμα μητρικής τρυφερότητας, ο θηλασμός !